Beton fundering storten
Een goede beton fundering storten is essentieel wanneer u van plan bent een aanbouw, garage of stenen tuinhuis te plaatsen. Als ervaren doe-het-zelver is het goed mogelijk om dit zelf te doen, maar dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. U kunt bij ons bijvoorbeeld een betonpomp, mixerpomp en/of mini betonpomp huren. Verder hebben we hier een aantal tips voor het storten van een beton fundering en een stappenplan voor u klaargezet die u kunt gebruiken als leidraad tijdens uw project.
Voorbereiding & tips voor een fundering storten
Hierbij drie handige tips voor als u een fundering gaat storten. 1.) Een beton fundering storten is iets wat u het beste samen kan doen, ook al bent u een ervaren klusser. Extra mankracht komt namelijk altijd goed van pas. Dus werk zo nodig samen met vrienden/kennissen/collega’s of een van onze constructeurs. 2.) Daarnaast is het noodzakelijk dat u bepaalt of de ondergrond stabiel is. Twijfelt u hierover? Neem dan geen onnodige risico’s en neem contact op met onze specialisten. 3.) Onze laatste cruciale tip is de benodigde hoeveelheid beton berekenen. Dit doet u aan de hand van de oppervlakte. Een rekensom en tips hierover vindt u op de desbetreffende pagina.
Stappenplan voor een betonnen fundering storten
Gebruik de volgende 7 stappen als leidraad wanneer u zelf een beton fundering gaat storten:
Stap 1: Contouren uitzetten
U begint met het bepalen wat de contouren van de fundering moeten worden. Eerst geeft u de hoeken aan met piketpaaltjes. Daarna graaft u op deze lijnen een gleuf uit tot een diepte van tenminste 60 centimeter met een zandschop. Deze diepte zorgt ervoor dat de fundering beschermd is tegen de vrieskou, zodat het beton niet kan scheuren. De grootte van de fundering bepalen de lengte en breedte. Vervolgens stampt u de grond in de gegraven gleuven goed aan en maakt u de ondergrond glad met een lat of een rij.
Stap 2: Houten bekisting maken
De houten bekisting maakt u van platen van bijvoorbeeld betontriplex. Deze zijn namelijk sterk genoeg om het beton te dragen. Schroef de platen in molenwiekverband aan elkaar en plaats de bekisting vervolgens waterpas in de gleuf. Voor extra stevigheid schroeft u om de 6 cm een piketpaaltje tegen de platen aan. U kunt ook tuinpalen in de grond slaan en deze vervolgens aan de houten bekisting schroeven. Dit laatste geeft het beste resultaat.
Stap 3: Folie plaatsen
Vervolgens bedekt u de hele bekisting met bouwfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het water uit het beton niet kan weglopen in het zand. Ook langs de zijkanten mag niks weglekken, dus zorg ervoor dat de folie over de bekisting hangt.
Stap 4: Bouwstaalmatten plaatsen
Bouwstaalmatten dienen als bewapening in beton en zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Let goed op dat u de juiste dikte kiest voor uw project. Met behulp van een haakse slijper kunt u de matten op maat maken. Draag bij de uitvoering hiervan altijd een veiligheidsbril. Omdat de wapening in het beton moet komen, gebruikt u bijvoorbeeld stukken stoeptegels waarop de bewapening kan rusten. Voordat u de bouwstaalmatten plaatst legt u deze op de bodem.
Stap 5: Beton storten
Vervolgens maakt u de mortel aan of laat u het beton door ons bezorgen en storten. Prik tijdens dit proces veelvuldig met een stok in het beton om luchtbellen te laten ontsnappen. Let extra goed op de hoeken van de bekisting. Ook hier moet genoeg cement terecht komen. Gebruik hier bijvoorbeeld een metseltroffel voor. Tot slot gaat u met een rij heen en weer bewegingen maken om het gehele oppervlakte te egaliseren.
Stap 6: Uitharden
Besproei het beton met water alvorens u het bedekt met plastic folie, zodat de fundering beschermt is tegen uitdroging. Het uitharden neemt zo’n 4 dagen in beslag. Hierna mag de bekisting eventueel worden verwijderd. Let tijdens het uitharden goed op de weersomstandigheden. Is het erg warm en droog? Besproei het beton dan tussendoor nogmaals met water of leg natte lappen stof of krant direct op het beton alvorens u het weer met de folie afsluit.
Stap 7: Opmetselen
De laatste stap is opmetselen. Metsel 5 centimeter van de rand van de fundering een dubbele laag bakstenen en daarbovenop nogmaals een dubbele laag die weer aan weerszijde 5 centimeter verspringt ten opzichte van de laag eronder. Dit moet zeker 24 uur drogen. Met een laagje specie maakt u het metselwerk vervolgens waterafstotend. Als het specie droog is, is de fundering af. U kunt nu bovengronds verder bouwen.
Laat Betonbezorgd.nl helpen met uw fundering storten
Of u nu zelf een beton fundering gaat storten of onze hulp en/of materialen erbij nodig heeft, wij hebben alle benodigde expertise in huis én leveren uitstekende service. Onze pompen, mixers en vakmannen helpen u de klus snel en goed te klaren.
Meer weten over beton en een betonnen fundering storten of meteen een offerte aanvragen? Bel 06 13517423 of stuur een bericht.